Sunday, December 31, 2023

Planar for langtur - sommeren 2024

Med den nye og vesentlig meir komfortable sykkelen har tanken på langtur byrja å ta form... 

Den foreløpige planen er å kjøre til hytta i Nord-Norge. Hytta ligg på Sandtorg, 30 km sør for Harstad. Me har kjørt mange gonger med bil, men har no ein gml Skoda Yeti ståande på hytta så no tek me altså fly frå Bergen til Evenes, effektivt, men akk så kjedelig.

Ein ting eg aldri har likt med motorsykkel er å kjøre fort i stor trafikk, mykje av sjarmen med mc-livet forsvinn fort då og ein kan like godt ta bil eller fly. Det som er kjekt både med bil, mc og båt er å komme utanfor allfarveg og oppleve nye stader og få naturopplevelsar du ikkje får ellers.

Idear frå YouTube:

Me har etter kvart kjørt mange av dei flotte turistvegane våre i Norge med bil og eg vil jo gjerne på nye stader samtidig som eg skal kjøre til ein plass me har kjørt til mange gonger før. 

Eg byrjar derfor å søke etter fine MC turar og YouTube er genielt til slikt. Der finn du fort likesinna som allerede har gjort mykje av det du trenker på sjølv. Mange er også utrulig flinke til å formidle og gi informasjon og råd. Spesielt PiotrHarison og ikkje minst OffSheGoesADV har gitt mykje inspirasjon, men her er mange å velge mellom.

Grusvegar, trengs knastedekk og veltebøyler?

Ved kjøpet av NC750en stod BMW GS 750 øverst på lista, men ein av grunnan til at eg droppa den var ein erkjennelse av at eg ikkje kom til å kjøre off-road med sykkelen likevel. No ser eg fort at skal ein få flotte turopplevelser er det mange spanande grusvegar der ein verkelig kjem utanfor allfarveg.

Eg har bestemt meg for å prøve meg på ein del av desse, så eit spørsmål eg har tenkt mykje på er om eg burde skifte dekk. Eg har diskutert dette litt og ein får som vanlig råd som spriker fra 100% nødvendig til heilt unødvendig. Det er jo ganske åpenbart at det er bedre men knastedekk på grus, men then again, det blir antakelig berre ein langtur i år og grusveiane eg har lagt opp til kan også kjøres med vanlig bil så det er ikkje noko ekstreme greier. Det handler nok mest om å vere ultra forsiktig og det er eg alltid på sykkel.

Neste spørsmål er behov for veltebøyler, det er jo fort gjort å skli. Eg klart å miste KTMen på asfalt også ein gang jeg hadde ryggsekk på og fekk overbalanse. Ein fordel med Hondaen er den lave sitte posisjonen slik at ein får god kontakt med begge beina, flatt...

Me får se hva det blir til med veltebøyler, men dekkene byter er ikkje. Er det øspøs blir det nok ikkje kjørt sykkel i heile tatt og iallefall ikkje på grusveiene

STORD-DOMBÅS (720 km):


Denne ruta er 720 km til Dombås, altså ikkje akkurat "straka vegen". I hovedtrekk går ruta fra Stord over til Tysnes og på nordsida av Hardanger fjorden fram til Hardangerbrua. Videre over Hardangervidda og Geilo før den første grusveien tas over til Hemsedal. Her starter vegen som Grønsetlivegen og ein må kjøre litt av fra RV7 på RV50 Hol-Aurland før ein kjem til avkjøringa. Her blir det ganske mange mil på grus og eg får nok fort svaret på om dette er kjekt eller ikkje med min kunnskap og mitt utstyr.

Den første grusveg-etappen endar i Hemsedal, men berre få km på asfalt så kan ein velge å kjøre over fjellet på Panoramavegen og komme ned i Slidre. Videre frå Slidre mot Vang er det også ein flott grusveg over til Beitostølen, Slettefjellvegen. Denne er ikkje så lang. Frå Beitostølen er det 10-15 km til Bygdin og nye grusmuligheter på Jotunheimvegen. Denne tar deg ned til Vinstra og når ein først er så godt i gang med opplevelses vegar så planlegg eg også å kjøre Venabygdsfjellet over Dover og så ta Grimsdalen ned til Dombås.

Planen er å ligg i telt. Blir det regn og elendighet får me heller knuse sparegrisen å ta inn på hytter eller hotell.

DOMBÅS-SANDTORG (1300 km):



Frå Dombås tenker eg at det kan vere greit med litt effektivitet, det er skikkelig langt til Nord-Norge og eg kan ikkje bruke heile ferien på sykkelen. Samtidig er det jo også slik at eg skal heimigjen også:)

Foreløpig plan er derfor å kjøre effektivt opp til Mosjøen og ta ferga ut til Nesna og derfrå kjøre Helgelandskysten. Iflg nasjonalturistveg.no er denne vegen 433 km lang,  men skal du kjøre heile denne vegen må du legge kursen mot kysten rett etter «Snåsavatnet», flott, men det tar tid med fleire ekstra ferger og me har tross alt kjørt denne vegen fleire gonger før. Men er det tid så er det ein flott tur. 

Muligens har det gått så mykje tid at det blir E6 heilt opp og heller litt Kystriksveien på returen!

Det blir nok eit valg eg må sjå ann når eg er undervegs. I denne ruta har eg lagt inn at eg tar ferge over til Lofoten og kjører frå Moskenes til Sandtorg, men her er det mykje tursistar og Lofoten har eg sette mange gonger, så her må det også til vurderinger undervegs.

Vel, planen er å tjuvstarte litt på fruen som tar fly opp. Eg tenker å stikke frå jobb rundt lunchtider onsdagen og komme meg opp på Hardangervidda den dagen. Det er videre vanskelig å vurdere kor lang tid det vil ta, det er dumt å planlegge seg til stress. Men heile turen bør ikkje ta så mykje meir enn ei veke tenker eg. Det gir eit snitt på 300 km pr dag. Nesten heilt uten erfaring med langkjøring på MC så kan det virke nok, spes på grusvegane som nok tar lang tid både fordi det blir lav fart, men også mange stopp. Eg kan knappe inn på dette ved lengre strekk på E6. 

Vel, det er planen. Akkurat no må det vurderes kva som evt må oppgraderes på sykkel. Det er ønskelig etter å ha kjøpt ny sykkel fra famile sine sparepenger at det ikkje blir dyrt så her blir det kun need to have, ikkje noko kjekt å ha på berre denne turen, men det må fungere og ein sparer jo mykje på å bu i telt så kanskje ein kan forsvare litt investeringer i f.eks ein toppboks. Eg har allerede to Kriega US20 sekker så først skal alt utstyret gjerast klart og prøvepakkes på sykkelen. Då ser eg nok meir kva som evt må til. 

Hondaen er jo sånn at den har dette veldig praktiske rommet framme der tanken normalt er, men til gjengjeld er tanken bak slik at sete bak fører må vippes opp. Kriega sekken er veldig lette å ta av og på, så dei er supre, men spørsmålet er om det ikkje hadde vore kjekt med ein boks bak. Givi N47 er aktuell, men det koster fort 5.000 med fester så, mja...




Saturday, December 30, 2023

Honda NC750X DCT

Som forklart på KTM 390 Adv siden bestemte eg meg for å finne en sykkel som var mindre masete enn KTMen, mer komfort, lavere turtall, lavere sal og bedre kvalitet stod på lista. Jeg var nært ved å kjøpe en BMW GS750, det var den jeg drømte om etter at vi traff en på ferga på en av våre læreturer, men det ble hakket for dyrt med BMWen, spesielt siden jeg liker ting som er nytt eller neste nytt.





Jeg gikk også i meg selv og begynte å diskutere om jeg faktisk kom til å bruke offroad egenskapene til BMWen noen gang. Konklusjonen ble at "nei, det blir nok bare med drømmen". Gradvis falt derfor BMWen ut og jeg penset over på sykler som er mer egnet på asfalt og til lokal kjøring.

Honda har jeg vært svak for siden jeg hadde Honda maxi scooter tidlig på 2000-tallet og når jeg begynte å få øynene opp for automatgir løsningen til Honda og så oppbevaringsrommet på NC750X samtidig som prisen var hyggelig ble det lest mange teste av denne. Gjengs i testene er at de som tester ikke har hatt noe særlig forventninger, men alle virker å ha blitt veldig overrasket over hvor god allround sykkel dette er. Ikke beste på noe, men jevnt over veldig god og DCT kassen fikk mye skryt.

Det er nok riktig å si at det var DCT og en hinsides god vinterpris som gjorde at jeg endte med denne Hondaen. Det ble en helt ny 2022 modell som Høiden MC ikke ønsket å ha stående til 2024, det er forståelig og dermed var det duket for en såkalt hyggelig handel. Sykkelen ble hentet på henger ifbm med en jobbtur østover og det var sludd og 1 grad på vei hjem så valget om å ta den med henger var helt riktig.

Det ble likevel tørre veier noen uker så jeg fikk meg 300 km på den før den måtte gå i vinterhi og jeg må si at denne sykkelen treffer perfekt for meg. DCT kassen er fantastisk, lyden er akkurat sånn den skal være, mtoren går på veldig lavt turtall som gjør turen uanstrengt og beroligende. I tillegg er denne oppbevaringen der tanken normalt veldig praktisk for meg som skal ut å seile, en tur i motorbåten, handle på vei hjem etc... Det siste jeg vil dra frem foruten at jeg syns den ser bra ut er det lave tyngdepunktet som tankplassering og 270 graders twin motor medfører gjør sykkelen veldig stabil og lett håndterlig. Den er mye tyngre enn KTMen, men føles ikke så mye tryngre som den er. 


KTM 390 Adventur


Når yngstemann skulle ta lappen så jeg mitt snitt til å kjøpe ny sykkel og denne gangen falt valget på en KTM 390 Adventure. Fornuftig pris (gav 60.000 for en 2 år gml) kjørt 2500 km og lett håndterlig var viktigere enn rå ytelser. Sykkelen er solgt og byttet i den jeg har i dag en Honda Nc750X DCT, du skal nok lete lenge etter større forskjell på sykler enn de to. KTMen var en fin sykkel, motoren går rufsete og drar dårlig under 4000 omin så en må holde turtallet oppe. For meg ble det litt masete i kombinasjon med at jeg er kort i bena og sykkelen har så høyt sete at jeg ikke rakk skikkelig ned i med beina. På toppen syns jeg den var ukomfortable på lengre turer. Når jeg bestemte meg for at denne gangen skulle jeg fortsette med sykkel når poden fikk lappen så bestemt jeg meg også for å få en mer komfortable sykkel. Mer om dette under NC750X siden...


Fantic 125





Når eldstemann fikk lov til å ta lappen var det selvsagt nytteløst å prøve å stoppe yngstemann. Vi er veldig klar over faren det er å kjøre MC så det er ett dilemma for disse karene der dette er det viktigste i hele verden og nesten alle kompisene har lett-lappen selv...

Vel, i skrivende stund har yngstmann også fått lappen og kjøpt en ny Fantic 125. Den er nå 1 år gml da vi har lærtkjørt mye og jeg har begynt å få et hatforhold til Fanticen, det er en flott sykkel, men det har vært mye feil. MB Racking i Stavanger har vært flinke til å fikse, men det er MYE styr å få sykkel ned dit og så hentet når en bor på Stord, det er vel derfor jeg irriterer meg så over denne sykkelen.

Den er på ingen komfortable, men det er dette ungdommene vil ha. Uansett hvor vi stopper så er det en pode på 12-14 år som vil se på sykkelen. Jeg har i perioden kjørt KTM 390 Adventur og bare en eneste gang var det en voksen som ville se på min sykkel, hahaha... Så noe er det altså med Fantic...

Ktm 125 Duke

 Eldstemann kjøpte med god hjelp av foreldre en helt ny KTM 125 Duke. Vi så mye på brukt, men disse lett syklene er ofte herja med, vi slet i allefall med å finne en fin og ny på vinteren gjorde at det knapt var 10.000 ekstra for en helt ny kontra en som var gått 20.000+ og da var ikke valget så vanskelig.

Sykkelen ble kjørt hele 27.000 på 2 år før den ble solgt. Det må sies å ha vært noe tull med den, verst var dynamo, feil på blinklys og en røket calipter bak. Men når det er sagt så var dette en solid og god sykkel å kjøre. Det er i praksis en 390 med 125 ccm motor…


Honda CB500X

 


Etter V-Stromen gikk det nesten 15 år før jeg igjen satte meg på en MC. Seiling har vært min store lidenskap og verken tid eller penger har gjort at MC har stått høyt på lista før eldstemann skulle ta lett lappen. Da ble denne Hondaen kjøpt inn som lett brukt. Tidligere eier kjørt 800 km før han trynte. Sykkelen ble fikset og fungert 100% i mitt eie som ble kort. Når poden fikk lappen er det vel riktig å si at det var ett press på å få solgt sykkelen. Jeg fikk pengene igjen og var fornøyd. Sykkelen var kjempekjekk, men det var igjen noe som ikke var 100% for meg, kan ikke si at det står klart for meg hva det var heller… 

Suzuki V-Strom 650 DL

Når vi fikk førstemann mens vi bodde i Oslo og han skulle begynne i barnehage ble det umulig å ikke ha 2 biler og den kjekke Honda 250 Scooteren ble solgt til fordel for en Berlingo varebil...

Når vi i 2005 flyttet til Stord fikk jeg jobb på Bømlo, på den tiden var det kostbart å kjøre over broene (trekantsambandet) og ny sykkel ble kjøpt inn, denne gangen en ekte MC, Suzuki V-strom 650. Dette er jo en mannsalder siden nå, men jeg husker fra den sykkelen at den var veeeldig sprek, men jeg ble aldri helt venner på V-Stromen. Jeg tror mye av grunnen til det er at den har ett høyt tyngepunkt og jeg kjørte over broene på Stord i all slags vinder og jeg husker jeg grudde meg i mye vind da jeg syns sykkelen var vanskelig å håndterer ved sterk sidevind. Nå er ikke det gøy på noen sykler, men den jeg har nå er mye bedre på dette som eksemepl



 

Honda 250 Jazz


Min motorsykkel-karriere startet med denne sykkelen. Lappen ble tatt for å transportere meg raskere i Oslo trafikken etter at vi flyttet utenfor Asker og jobben min var på Skøyen. Det er mange år siden nå, men jeg husker jeg var veldig fornøyd med denne scooteren. Den gikk også godt og foruten transportoppdragene var jeg blant annet på tur både til Kristiansand og Luster i Sogn med den. Fin marsjfart på motorveien var 110-115 km/t så dette var ingen sinke...

Det er nok denne sykkelen som gjør at jeg er litt svak for Honda den dag i dag. Denne sykkelen ble kjøpt som nesten ny for 45.000 og solgt igjen etter noen år for rundt 40.000...

3 år/30.000 km serviceavtale

I romjula såg eg innlegg om at BMW sitt tilbud om 3 års service-avtale, for brukte syklar skulle legges ned frå Nyttår! Artic Motor fiksa de...